JellyPages.com

Allah loves you very much... Cinta Allah mengatasi cinta sesiapa sahaja terhadapmu..Believe me..:)

Mari explore...

Tuesday, October 30, 2012

Ya,aku Rapuh..TUBNA,ya Tuhanku..

Rapuh OpickDetik waktu terus berjalan
 berhias gelap dan terang 
suka dan duka tangis dan tawa 
tergores bagai lukisan 

Seribu mimpi berjuta sepi 
hadir bagai teman sejati
 di antara lelahnya jiwa 
dalam resah dan air mata
 kupersembahkan kepadaMu 
yang terindah dalam hidup

Meski ku rapuh dalam langkah 
kadang tak setia kepadaMu
 namun cinta dalam jiwa 
hanyalah padaMu 

Maafkanlah bila hati 
tak sempurna mencintaiMu 
dalam dadaku ku harap 
hanya diriMu yang bertahta 

 Detik waktu terus berlalu semua berakhir padaMu.. 

Lagu Rapuh ini apabila kita amati liriknya satu persatu,sangat mendalam maksudnya.Setiap bait lagu ini menggambarkan tentang perjalanan seseorang individu dalam menempuhi hidup yang penuh pancaroba ini.Pada awalnya,ada insan yang menyangka lagu ini ditujukan buat kekasih seseorang,sedangkan jika kita teliti kembali lirik lagu ini,sebenarnya,lagu ini ditujukan khas buat ALLAH s.w.t.Tuhan kita. Ya.HIDUP INI PENUH PANCAROBA.TIDAK ADA SEORANG PUN YANG MENAFIKAN PERKARA ITU.Lagu ini menceritakan tentang seorang insan yang merasa bersalah terhadap kekasihnya.Dia berasa dia telah melakukan kesalahan yang besar terhadap kekasihnya.Mari kita teliti setiap rangkap di dalam lagu ini.

  “Detik waktu terus berjalan
 berhias gelap dan terang 
suka dan duka tangis dan tawa 
tergores bagai lukisan”

 Rangkap di dalam lagu ini menceritakan tentang setiap detik waktu terus berjalan dan tidak akan berhenti.Tambahan,di sepanjang perjalanan itu,kita akan menghadapi suka dan duka kehidupan.
 
Benar bukan?

 Di dalam hidup ini kita akan ditempuh dengan pelbagai cabaran dan dugaan.Namun,ketahuilah bahawa setiap dugaan yang Allah berikan terhadap kita adalah tanda CINTANYA ALLAH KEPADA KITA.

  “Seribu mimpi berjuta sepi 
hadir bagai teman sejati 
di antara lelahnya jiwa 
dalam resah dan air mata 
kupersembahkan kepadaMu 
yang terindah dalam hidup”

Di dalam rangkap lagu ini, ia menceritakan tentang kekasih kita hadir sebagai teman sejati kita.Di kala kita gembira,sedih,duka,dan pabila ditempuh aneka cabaran,,kepada Dia lah tempat kita mengadu,kepada Dial ah kita menangis meminta bantuan.Hanya Allah yang sentiasa berada di sisi kita.


  NAMUN,MENGAPA INSAN DI DUNIA KINI LEBIH MENGUTAMAKAN UNTUK MENGADU KEPADA MANUSIA,LAMAN SOSIAL SEPERTI FACEBOOK DAN TWITTER???
 Persoalannya di sini,SIAPA YANG MENGHIDUPKANMU? 

SIAPA YANG MEMBERI KEBAHAGIAAN KEPADAMU? 

SIAPA YANG MENDENGAR RINTIHANMU DI KALA DUKA DAN SUKA? 

SIAPA YANG MEMAKBULKAN DOAMU? 
SIAPA? 

SIAPA?

 SIAPA???

  ALLAH,Sahabat.Hanya ALLAH yang berkuasa melakukan semua perkara yang dinyatakan itu.
 Oleh itu,apabila kita dikurniakan dengan anugerah atau dugaaan,bersyukurlah kepada Allah kerana telah memberikan kita kurniaan dan dugaan tersebut.Ingatlah bahawa Allah sangat-sangat mencintai kita dan tertunggu-tunggu kapan masanya hambanya ingin mengadu padanya.Allah sangat merindui kita sahabat.SANGAT-SANGAT.

NAMUN,,ADAKAH KITA MERINDUINYA? TEPUK DADA,TANYA IMANMU SAHABAT.

“Meski ku rapuh dalam langkah 
kadang tak setia kepadaMu
 namun cinta dalam jiwa
 hanyalah padaMu” 

Walau kita terkadang tersadung di pertengahan jalan,ingat lah Allah sentiasa. YA,KITA AKUI BAHAWA KITA KADANG-KADANG LEKA DENGAN DUNIAWI HINGGA LUPA BAHAWA KITA AKAN KEMBALI PADANYA SUATU HARI NANTI. Adakalanya,kita tidak setia kepadaNya.Namun,sahabat-sahabat sekalian,tetapkan lah di dalam hatimu bahawa cinta di dalam hati kita untuk Allah berada di tempat yang paling tinggi di dalam hati kita.Apabila Allah berada di tempat yang kukuh di dalam hatimu,usah dikau gusar akan dugaan yang menimpamu kerana engkau sedar bahawa ujian itu adalah suatu tarbiah daripadaNya dan tanda CINTANYA ALLAH KEPADA KITA.

                                                                      “Maafkanlah bila hati tak sempurna 
mencintaiMu dalam dada
ku harap hanya diriMu yang bertahta 

 Detik waktu terus berlalu semua berakhir padaMu..”

Di rangkap ini diceritakan bagaimana seorang hamba memohon keampunan kepada Tuhannya.Kita akui bahawa Allah sentiasa mencintai kita.Namun,bagaimana cinta kita terhadap Allah? Dunia ini penuh pancaroba.Budaya kuning juga turut menular dengan pantas umpama virus di dalam computer.Setelah apa yang kita lalui di dunia ini,kita harus sedar bahawa cinta yang kita miliki kini harus dicurahkan kepada siapa.Setiap insan harus berharap agar di kalbu kita,hanya Allah yang bertakhta.HANYA ALLAH.HANYA ALLAH,sahabat.. Dan akhirnya,kita akan kembali kepadanya.Dari Allah kita datang,kepadaNya kita kembali.Semoga pengakhiran kita adalah sebaik-baik pengakhiran.

  ‘Ya Allah terimalah cinta kami.Kami sedar kami hambamu yang hina.Hanya Allah yang Maha Sempurna. Ya Allah,Ya Rahim..Cintailah kami sebaiknya agar kami dapat bertemu denganmu dalam keadaan yang baik.Semoga wajah kami ini dapat menjadi yang paling cantikdi hadapanmu. Walaupun wajah ini hina di pandangan manusia,kami harap wajah ini cantik di pandanganmu” Aaamiin..Ya Rabbal a’alamiin..

2 comments:

 1. kadang mndgr Iagu ni,menitis juga air mata. semoga kita sIaIu bertaubat pdNya. =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. yup..lagu ini mmg dlm mksudnya dan bila kita btul2 feel dgr lgu ni..mmg akn mnitis air mata..
   insyaAllah..istighfar daiiman..

   Delete