JellyPages.com

Allah loves you very much... Cinta Allah mengatasi cinta sesiapa sahaja terhadapmu..Believe me..:)

Mari explore...

Thursday, May 30, 2013

S.M.A Episod 5

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Apa khabar sahabat2 sekalian?

Nampaknya..Sudah berhabuk blog saya ini..

Cerpen saya juga telah tergantung tanpa saya sedari.Baiklah,untuk episod 5,kita akan saksikan penamat cerita antara Fatimah Husna al-Fatih dan Ahmad Izzuddin Abdullah..

Bersatukah mereka dengan satu ikatan pernikahan atau..?

Anda baca dan anda akan tahu..

Selamat membaca.. :)

S.M.A Episod Lima


“I’m going to enter it but it is only for muslims.Can I be a muslim like you,Fatimah?”Alex berkata demikian sambil melutut di Rumah Allah.Dia Nampak begitu insaf.Alexander Moses,seorang jejaka Inggeris berkacukan Perancis dan Arab,mengatakan kalimah yang begitu menyentuh hatinya.Dia adalah sahabat Fatimah Husna al-Fateh sewaktu belajar di Baylon University dan mengambil kos yang sama dengan Fatimah.
“Of course you can be a muslim,Alex.However,you must recite shahadah first.Now stand up and go inside.Meet the Imam of this mosque,so that you can recite the shahadah.Is it okay with you?”Fatimah berkata begitu sambil menunjukkan senyuman di bibirnya.

Alexander memang telah jatuh hati dengan wanita muslim itu.Dia jatuh hati dengan kerendahan hatinya,peribadinya yang tegas dalam berbicara,sifat-sifatnya telah memaut atmanya.Namun,Alex lebih jatuh hati pada Islam kerana Fatimah sering bercerita kepadanya tentang islam dan tentang betapa cintanya Allah kepada hambaNya.

“Alright.Thank you for the advice.By the way,you looked beautiful today!”Alex berkata demikian sambil melemparkan senyumannya pada Fatimah.

Fatimah tergamam.Dia tidak menyangka Alex akan berkata demikian.Hal ini kerana,dia tidak pernah menganggap Alex itu lebih dari seorang kawan.
“Ya Allah,lindungi hati ini dari menyukai insan yang tidak akan menjadi Imamku.Saya tidak ingin curang pada suami saya.Walaupun saya tidak mengenali siapa suami saya,namun,seandainya dia mengetahui saya pernah menyukai lelaki lain sebelumnya,pasti dia berasa sedikit tersinggung.Saya ingin menjadi makmum terbaik buat Imam saya,ya Allah..Aamiin,”Fatimah bermonolog di dalam hatinya sambil berdoa kepada Allah.

7 Ramadhan 1437H
Pada hari ini,Fatimah tekad untuk meluahkan isi hatinya pada insan bernama Ahmad Izzuddin Abdullah melalui email.Dia telah menunaikan solat istikharah dan dia yakin dengan keputusan yang telah dia lakukan.
“Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,saudara Ahmad Izzuddin Abdullah.Seperti yang dikau minta,aku akan menyatakan keputusanku berkenaan lamaranmu tiga tahun yang lalu.Sudah bersedia?Bersedia atau tidak,engkau akan tahu jawapannya di dalam email ini.Sila skrol ke bawah.

Dengan ini,insan bernama Fatimah Husna al-Fateh…………lamaran Ahmad Izzuddin Abdullah.
Salam ikhlas,
Fatimah Husna al-Fateh”


Fatimah Husna yakin dengan jawapan yang Allah telah berikan padanya.InsyaAllah,apa yang Allah tetapkan untuk kita tidak pernah salah cuma manusia yang salah tafsir tentangnya.Pada tanggal 7 Zulkaedah 1437H,Fatimah akan tiba di tanah airnya,Malaysia.InsyaAllah.


7 Zulkaedah 1437H
Seluruh ahli keluarga Fatimah Husna al-Fateh telah menunggu kepulangan Fatimah di balai menunggu di Kuala Lumpur International Airport(KLIA).Fatimah Husna al-Fateh yang telah selamat tiba di lapangan terbang itu sedang memunggah barang-barangnya ke troli yang disediakan.Tidak sabar rasanya untuk dia melihat wajah ibunya yang sangat dia rindui,sahabat-sahabatnya dan insan-insan lain.Namun,dia khuatir andai Ahmad Izzuddin Abdullah akan menjemputnya  atau tidak setelah menerima email darinya bulan lepas.Namun,dia redha,andai dia tidak hadir pun tidak mengapa kerana dia memahami kondisi Ahmad Izzuddin yang sibuk dengan kerjanya.
  
   Saat-saat yang dinantikan telah tiba.Fatimah dan Alexander akan keluar dari pintu kaca itu sambil menolak troli mereka bersama-sama.Ibu Fatimah telah pun mengetahui tentang kehadiran Alexander ke Malaysia.Dari jauh,Fatimah telah dapat melihat wajah-wajah insan yang sangat Fatimah rindui.Fatimah menolak trolinya ke arah keluarganya dan memeluk mereka setelah bertemu dengan mereka.Pada saat Fatimah memeluk ibunya,Fatimah terlihat figura seorang insan yang dia sangat rindui.Dia memakai Jubah putih paras lutut dan jaket hitam di bahagian luarnya dan berkopiah.Jaket hitam itu,jaket yang sama insan itu pakai sewaktu menghantarnya di airport ini.Namun,kali ini Fatimah lihat wajah insan itu lebih bercahaya dari sebelum ini.

“Kacak sungguh future zauj ku ini,ya Allah,”Fatimah bermonolog di dalam hatinya.

Insan itu adalah Ahmad Izzuddin Abdullah.Setibanya Ahmad di hadapannya,Ahmad mengatakan sesuatu kepadanya.
“Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,ya Fatimah.Ismi Ahmad Izzuddin Abdullah.Hal anti tazkiruni?”Tanya Ahmad kepada Fatimah.

Kata-kata itu,Ahmad pernah katakan padanya sewaktu menghantarnya untuk belajar di Baylon University tiga tahun yang lepas.
“Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh,ya Ahmad.Alhamdulillah,Fatimah ingat lagi pada enta.Apa khabar?Ini dia Alexander Moses yang telah ku katakan padamu.Aku harap engkau tidak menolak permintaanku,”kata Fatimah sambil menguntumkan senyuman di bibirnya.
Ahmad bersalaman dan memeluk Alexander yang kini bernafas dengan nama barunya,Ahmad Musa Abdullah.
“Assalamualaikum w.b.t. my new friend.We have packed schedule after this.I hope it is okay with you.”kata Ahmad pada Ahmad Musa Abdullah.
“Waalaikumussalam w.b.t.I’m certainly okay with it,bro!That’s my intend to come Malaysia,”kata Musa.

Ahmad Izzuddin kemudian mengalihkan pandangannya pada Fatimah.Wajah itu sangat dia rindui.Dia ingin mengatakan sesuatu padanya.
“Fatimah,terima kasih kerana menerimaku.Aku akan menjadi Imam yang terbaik buatmu,insyaAllah.Alhamdulillah,Allah telah memakbulkan doaku.”kata Ahmad.
“ Berterima kasihlah pada Allah,Ahmad kerana Dia yang telah mentakdirkan semua ini.Bimbinglah daku dan anak-anak kita nanti untuk menjadi hamba Allah yang taat padanya.”kata Fatimah.
“InsyaAllah,Fatimah.Sama-sama kita bercinta demi mendapatkan cinta Allah dan syurgaNya.”kata Ahmad.
Alhamdulillah,akhirnya,setelah lama dinanti,Ahmad Izzuddin Abdullah akan menikahi Fatimah Husna al-Fateh.Dia juga akan mendidik saudara islam yang baru bernama Ahmad Musa Abdullah.
Sesungguhnya,kisah cinta Fatimah dan Ahmad ini penuh hikmah.Hal ini kerana,mereka sangat menjaga batas-batas agama dan dalam menuju matlamat cinta mereka,mereka bersama-sama bersabar dengan segala dugaan cinta.Cinta itu,lebih baik andai kita sandarkan ia pada Allah.Sesungguhnya,apabila kita mencintai Allah lebih dari kita mencintai perkara lain,kita akan mendapat cinta dari insan-insan yang mencintai Allah.

S.M.A!
(Selamat Mencintai Allah!)
TAMAT.

No comments:

Post a Comment